Självledarskap och nyårsvision

Runt nyårsafton brukar jag summera året som gått och sätta nya mål för nästa år. För mig är det både ett analysjobb och en kreativ process och jag tänkte dela med mig av mina tankar kring det och hur jag brukar gå till väga.

Att jobba med självledarskap är lika viktigt oavsett om man är anställd eller driver eget. Som anställd kan du inte påverka själva förutsättningarna för arbetsdagen på samma sätt men du kan fortfarande sätta upp mål för hur du vill må och vad du vill lägga din tid och energi på. Vad som får dig att må bra och hur du ska lyckas med att få det så.

För mig handlar mål och reflektion mer om att visa eller få överblick över det jag gör. Jag har så lätt att bara springa på och göra en massa saker samtidigt som upplevelsen i mig är att jag aldrig åstadkommer något. Det tror jag beror på att jag hela tiden blickar framåt, vill utveckla och förbättra. Så när jag har nått ett av mina mål så jobbar jag genast mot nästa. Så målen blir egentligen ett slags kom-i-håg, en summering att se tillbaka på för att förstå att jag faktiskt har rört mig framåt.

Jag är rätt så bra på att starta upp saker. Få dem gjorda och sen glömmer jag snabbt. Därför brukar jag sätta upp mål för mig själv att till exempel bibehålla något. Träna EN gång i veckan men göra det hela året. Dvs motsatsen till att träna fem dagar i veckan och tröttna efter en månad. Jag sätter upp övergripande mål för både mig själv och min verksamhet, eftersom de två hänger ihop för mig. Målen i privatlivet kan handla om att hitta balans, få ihop tiden och livet med familjen och mina egna måbra-behov. På jobbet handlar det mer om milstolpar och ekonomiska mål men också HUR jag vill att mitt arbetsliv ska se ut. Vad tycker jag är kul och vad som ger mig energi? Alla fungerar olika men jag laddar oftast upp när jag får jobba och framför allt om jag får jobba på det sättet jag vill. 

I stora drag lägger jag upp det så här: Jag måste vara på rätt humör när jag ska sätta mina mål så det är som en process som ligger och bubblar hela december och när förutsättningarna är rätt då slår jag till. Ibland delar jag även upp det så att jag reflekterar och skriver ner lärdomar en dag, det är ju mer ett lugnt och analyserande tempo i det och så kan man spara det man skrivit ner till den där dagen när visionären i mig kliver fram.

Dyker inte tillfället upp så får jag jobba fram det. Kanske sätta på bra musik. Kanske gå lös med något kreativt först som att fota eller måla bara så den hjärnhalvan öppnar upp. När den väl gör det så brukar jag ta mig ett A3 papper och riva lös bilder ur tidningar eller ta fram bilder jag sparat eller framkallat. Varje år brukar jag ha ett övergripande fokus och som sagt det här har jag gjort även innan jag blev egen företagare. Ett exempel var det året vi flyttade till Småland. Då var jag mammaledig och mitt mål blev ”back in business” vilket ledde fram till delmål som att skaffa mig ett jobb, komma tillbaka till en stark kropp utan värk och hitta tillbaka till vettiga matvanor. Ett annat år (då jag måste ha sovit lite bättre) låg mitt fokus på utveckling och det var då jag tog första steget till att bli yogalärare, plockade upp min systemkamera igen och tog på mig nya ansvarsområden på jobbet. Man kan alltså göra precis som man vill. Jag tycker det är viktigt att måla upp en större vision för året. En målbild på hur man vill att det ska kännas på totalen. Olika år har olika förutsättningar och det handlar inte bara om att gasa, utan ett övergripande mål skulle kunna vara att bromsa. Just nu är jag inne på att 2023 för min del kommer handla om att bara få allt att funka.

Det övergripande temat brukar jag skriva mitt på det stora papperet och sen jobbar jag med att rita, skriva eller sätta fast bilder som förklarar vad den här visionen behöver bestå av. Vilka områden som tillsammans kan bidra till det övergripande målet. Lite som att göra en mind map över vad man tycker är viktigt. Varje del kan sen få sina konkreta mål. Jag jobbar aldrig med förbud. Alla former av mål handlar om att lägga till goda vanor i den mån det funkar med resten av familjen och vad jag har ork till.

Det som är bra med mindre och konkreta mål är att jag efter någon månad kan gå tillbaka och kolla. Vad var det egentligen jag ville uppnå den där dagen när jag faktiskt var klar i huvudet och satte realistiska mål. När vardagen drar igång hamnar jag lätt i att veva upp alla förväntningar och prestationskrav på alla plan samtidigt även om jag någonstans förstår att det inte är rimligt att vilja vara framgångsrik, jobba mycket, hämta tidigt, alltid äta vällagad nyttig mat, träna massor, ha ett rikt socialt liv, mycket tid med familjen och för guds skull inte glömma all egentid som behövs och samtidigt hinna städa huset och va snyggt klädd varje dag. Självklart tänker jag inte så men ska jag vara ärlig så är det nog den målbilden mitt ego jobbar mot. Det är just därför jag behöver sätta mina mål rätt dag när jag är i balans och har rätt förutsättningar plus att sedan gå tillbaka med jämna mellanrum och stämma av mot mina mål.

Sist men inte minst så försöker jag fira så fort jag får chansen. Fira när jag klarat av att bibehålla en god vana eller när jag nåt en milstolpe. Fira behöver inte heller se ut på något visst vis. Man kan fira tillsammans med andra som också jobbat mot samma mål eller fira för sig själv. Det kan lika gärna vara en kopp kaffe i skogen som ett glas champagne eller ett extra långt yogapass. Poängen är att känna glädje och stolthet över hur långt man kommit.

 

Summering:
Skriv ner lärdomar från året som gått
Måla upp en övergripande vision eller hitta ett ledord
Beskriv vilka delar som behövs för att bygga din vision
Sätt små konkreta mål för varje del
Lev din vision
Checka av dina mål med jämna mellanrum
Fira dina framgångar

Hoppas du hittade inspiration till att skapa din egen vision för 2023!

Gott nytt år! /  Sofia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.